Per primera volta la SAC ha participat a la Fira de la Ciència de Vila-real. Aquest event, organitzat pel Col·legi Santa Maria, inclou a més el concurs Vilaciència i va tindre lloc els passats 25 i 26 d’abril, al Centre de Congressos de Vila-real. La SAC ha estat present amb el seu propi estand, on hem exposat part del fons fotogràfic de l’associació i un parell de telescopis, a banda d’observacions solars per als assistents. El montatge de l’estand es va fer el dimecres 24 per la vesprà, per a poder tindre-ho tot preparat el dia següent.
A l’estand els visitants van poder contemplar varies de les fotografies dels nostres socis que tenim impreses per a exposar, a banda d’un model a escala del sistema Terra-Lluna. El divendres va haver gran afluència de públic, en especial grups grans. Sobre tot destacar públic escolar dels centres participants, de diverses localitats de la Comunitat.
Es tenia previst fer observacions solars dijous i divendres. Si be la del dijous va tindre que ser suspesa degut als núvols, la del divendres es va poder dur a terme, i el públic va poder observar el Sol en visual amb el C8 i H-alfa amb el Lunt. A banda, també va poder vore’l amb les ulleres solars que vam dur, les quals van sorprendre molt a la gent.
Comentar també que els projectes presentats per els participants, els socis presents van poder visitar-los, eren en general molt interessants i amb un nivell prou alt. Podem destacar un projecte per a fer plàstics amb restes de plàtans o un dispositiu per a que persones amb dèficit auditiu puguen «vore» la música. També destacar la presència de vehicles a motor de competició, dissenyats i construïts per alumnes de la UJI.
Un del projectes, amb contingut astronòmic, consistia en un simulador de les diferències gravitacionals en diferents cossos del sistema solar. En una taula esferes representaben el «equivalent» al pes de 1kg de massa en Júpiter, la Lluna... El públic podia intentar alçar-les a mà. Per a simular el pes simplement tenim que les boles tenien un pes penjant de cada una de elles. Algunes resultaven particularment pesades (o fins i tot impossibles d’alçar).
En un altre cas, alumnes de llatí i grec ens explicaven l’origen mitològic i etimològic del noms de missions espacials.
Entre els projectes es trobaven dos alumnes del Col·legis Santa Maria amb un radiotelescopi de microones en la construcció del qual els va assessorar la SAC.
Donar les gràcies a tota la gent que va traure un ratet per a ajudar, socis i no socis, inclús en horari laboral: Cristian Gil, Nicolas Bort, Marc Molina, Raúl Conesa, Luis «padre» Robledo, Alberto Sol, Santi Perez, Rafa Ruiz, Carlos Rebollar, Manel Rebollar i Miguel Molina.