El dissabte, 20 d’abril, la seu social de la SAC va acollir la xarrada “Construcció d’una càmera all-sky cassolana”, a càrrec d’En Joan Català. Joan ens va explicar en primer lloc les bases de la càmera que proposa, de la qual ha construït dos models diferents, així com les possibilitats que ofereix.
El sistema es basa en un software de codi obert creat inicialment per a detectar aurores a països nòrdics, però s’ha anat desenvolupant i millorant, i ara permet des de coses esperables com la detecció de bòlids a altre més elaborades, com la elaboració automàtica de time-lapses i startrails de cada nit als «keogrames», gràfics molt interessants per a conèixer d’un colp d’ull com de bona va ser una nit en concret.
La comparació de preus i prestacions amb càmeres comercials es mostra molt favorable al sistema proposat, que es basa en raspberry, i el cost del qual depèn especialment de la càmera utilitzada. La possibilitat d’usar càmeres específiques per a raspberry, de baix cost, pot reuïr molt el preu total. La connexió de la càmera es per xarxa IP típica, i el software oferís moltes possibilitats per a publicar de forma immediata fotos, time-lapses, etc.
El montatge és relativament senzill, sent dos de les principals coses a tindre presents l’adquisició d’una cúpula transparent de qualitat i la caixa contenidora, que ha de ser hermètica però també el més resistent possible a la radiació ultravioleta.
Els assistents van poder vore en acció i de forma presencial les dues càmeres de Joan, així com els detalls de la seua construcció. Es va insistir prou en la necessitat de comprovar l’hermeticitat del conjunt contenidor abans de posar la electrònica dins (no volem que una pluja torrencial mediterrània ens faça malbé ni la raspberry ni la càmera!).
Obviament es va parlar de la possibilitat de construir una d’estes càmeres per a la seu social o també per al futur observatori.
Adjuntem l’arxiu de la presentació, on estan tots els detalls i també els links. Moltes gràcies a Joan per el taller i el material facilitat.